Personál nemocnice v Bojniciach na čas preruší protesty

13.03.2013 Prievidza

Bojnice 13. marca (TASR) - Nezdravotnícky personál, sanitári a laboranti Nemocnice s poliklinikou v Prievidzi so sídlom v Bojniciach od dnes na určitý čas prerušia svoje protesty. Uviedol to dnes na v poradí štvrtom protestnom zhromaždení predseda Základnej odborovej organizácie pri Nemocnici s poliklinikou v Bojniciach Marián Krčík. Podľa neho odbory dnes zaslali aj výzvu na Ministerstvo zdravotníctva SR, v ktorej požadujú zmenu systému financovania nemocníc, aby boli uspokojené mzdové potreby všetkých nemocničných zamestnancov.

"Uvidíme, ako sa vyjadrí ministerstvo, či určí alebo neurčí rozhodcu alebo aké bude jeho stanovisko a podľa toho sa zariadime. Či budeme pokračovať a ako sa vôbec vyvinie spor o uzavretie kolektívnej zmluvy," vysvetlil Krčík.

Riaditeľ NsP v Bojniciach Ladislav Gerlich pre médiá uviedol, že vedenie nemocnice je so zamestnancami a odbormi v permanentnom kontakte a rokuje s nimi o kolektívnej zmluve. "Sme si vedomí, že takýto stav v odmeňovaní v zdravotníctve je dlhodobo neudržateľný. Napriek tomu momentálna situácia vo financovaní ústavnej starostlivosti nám nedovoľuje tieto požiadavky riešiť a akceptovať. Čakáme ešte na rokovania o vyššej kolektívnej zmluve a na návrh zákona o odmeňovaní pracovníkov v zdravotníctve, ktorý má v legislatívnom pláne ministerstvo. Veríme, že sa dopracujeme k nejakému riešeniu, ktoré bude aj pre našich zamestnancov akceptovateľné," vysvetlil Gerlich.

Doplnil, že nemocnica má rokovať so zdravotnými poisťovňami o platobných podmienkach od druhého štvrťroka. "Mám obavy, že pri súčasnom stave štátneho rozpočtu a zdrojoch zdravotných poisťovní zvýšenie platieb problém osobných nákladov v nemocnici nevyrieši," uzavrel.

Odbory NsP v Bojniciach vyzvali 8. marca aj ostatné nemocnice na Slovensku, aby sa pripojili k protestom. "Ozvali sa nám a držia nám palce zamestnanci nemocnice v Komárne, Bardejove, Martine a Trnave. Pokiaľ viem, tak sa pripojila aj myjavská nemocnica, tá by mala tiež organizovať takéto zhromaždenie," uzavrel Krčík.

Personál nemocnice žiada od vedenia, aby prehodnotilo svoj postoj ohľadom vyjednávania o kolektívnej zmluve pred rozhodcom a požaduje 15-percentné zvýšenie tarifných miezd pre pracovníkov, ktorým sa nezvyšovali tarifné mzdy v roku 2012.
 

Vyberte región